Bezig met laden.
Een moment aub.

> Projecten
X
>
<

Bezoek aan de staart door RVO en Ecofys

Een van de tevreden bewoners

CO2 neutrale straat Grijpskerke

In 2007 heb ik met Levien de Putter van de Architecten Alliantie het initiatief genomen om in Zeeland de handen op elkaar te krijgen om een CO2 neutrale straat te realiseren.

Aanleiding was een rapport van adviesbureau Ecofys in opdracht van de Zeeuwse Milieu Federatie; Zeeland CO2 neutraal in 2050. Dat kwam op mijn bureau en riep: doe wat met mij! Dat hebben we dus gedaan, via een symposium met inbreng van de ZMF, Delta en Ecofys hebben we ons idee om een CO2 neutrale straat te realiseren gecommuniceerd.

De gemeente Veere en Borsele waren snel enthousiast, maar een opdrachtgever/investeerder vinden was lastiger. Na een omweg met tegenslag was daar gelukkig Marsaki die als ontwikkelaar voor wooncorporatie Woonburg  aan de slag mocht in Grijpskerke. 16 CO2 neutrale woningen, en een passief woonzorg complex met sportzaal en dorpshuis. Dank zij een subsidie uit het fonds Excellente Gebieden van RVO zijn deze projecten financieel gezond gerealiseerd: 8 starterswoningen en 8 seniorenwoningen met een energierekening van minder dan €0,-! Het totale gemiddelde energiegebruik van deze woningen was in het eerste jaar na oplevering 3.560 kWh per jaar. De gemiddelde PV productie was in dat jaar 3.570 kWh.

In november start voor vijf bewoners van deze straat een 10 jarig contract met Marsaki en Heijmans, de aannemer van de woningen: 0-op-de-meter. Dit contract garandeert de bewoners gedurende 10 jaar per saldo 0 kWh op de meter.

Dubourgraaf tekent voor de monitoring van de energiestromen en analyse en heeft inmiddels de 0 opname uitgevoerd in het kader van de ongoing commissioning.

Opdrachtgever Marsaki
Project Realisatie van CO2 neutrale straat in Grijpskerke en Heinkenszand
Rol Dubourgraaf Initiatief, ontwerp energiehuishouding met PHPP, ontwerp W-installaties en bouwbegeleiding.