Bezig met laden.
Een moment aub.

> Over

Dubourgraaf, duurzame energiebesparing en installatieadvies

Robert de Bourgraaf van Dubourgraaf is zijn energiecarrière in 1991 begonnen met onderzoek naar houtstoofjes in Indonesië. Daar besluit hij om zijn professionele leven als ingenieur te wijden aan het verbeteren van de energie-efficiëntie van onze Westerse samenleving, omdat we minstens de helft verspillen.

Robert: "Via de bouw en het beheer van windparken ben ik in 1997 gestart met Dubourgraaf, energie- en installatieadvies voor klanten die een duurzamer gebouw willen. Waar de klanten in de beginjaren overtuigd moesten worden dat investeren in een duurzaam gebouw loont, komen de klanten nu naar mij toe omdat ze een comfortabel gebouw willen met een lage energielast. Het besef dat we ons land anders moeten inrichten om onze welvaart te behouden begint door te breken. Die welvaart is gebouwd en drijft nog vrijwel geheel op goedkope fossiele brandstof, die de groeiende vraag naar energie niet meer kan bevredigen. De ASPO conferentie in Wenen waar ik in 2012 bij was, heeft mij daarvan wel overtuigd."

Innovatieve voorloper met hart voor duurzaamheid
De afgelopen jaren heeft mijn focus en ervaring geleid tot een substantiële bijdrage aan de eerste Energie Neutrale straten in Nederland; Grijpskerke en Heinkenszand voor Marsaki, en Passiefbouw in Grijpskerke, Kapelle, Roermond, Roosendaal, Geersdijk, Bergen en Gendt. Zowel voor woningcorporaties, bedrijven als voor particulieren.

Voor een internationael investeerder werk ik nu mee om een rijtje grachtenpanden in hartje Amsterdam van het gas af te halen.

De opleiding Commissioning Duurzame Energie Installaties van TVVL en talloze cursussen en workshops voeden me in een continu proces van leren. Ook het zelf bouwen van mijn nieuwe circulaire woning en kantoor van hout en stro is een verrijkende ervaring. Natuurlijk levert deze woning meer energie dan hij nodig heeft.

Internationale erkenning
Kroon op het werk was het houten Energy Plus office van hout in Limburg voor Geelen Counterflow, waarvoor we met het ontwerpteam de Breeam score Outstanding hebben gehaald. Hoogste score ter wereld: 99,94 nog steeds ongeevenaard. Vorige week belde de opdrachtgever met de vraag of ik weer inzetbaar ben voor de uitbreiding van het kantoor.