Bezig met laden.
Een moment aub.

X

Meest duurzame gebouw van Nederland

mei 2017

Internationale erkenning: BREEAM outstanding

Sander Geelen van Geelen Counterflow uit het Limburgse Haelen heeft in
maart in London de BREAAM Award 2017 voor duurzaamste kantoor ooit gebouwd
ter wereld ontvangen. Score: 99,94 punten.

Dubourgraaf was door hem geselecteerd als ervaren adviseur voor
energiezuinig ontwerpen van binnenklimaat en gebouwinstallaties, en vanaf
het eerste begin in het ontwerp en bouwteam actief. Het gebouw is in 2015
opgeleverd en het binnenklimaat en het energiegebruik is naar tevredenheid
van opdrachtgever en gebruikers.

Dubourgraaf uit Goes krijgt internationale erkenning voor het energieontwerp van het meest duurzame kantoor ter wereld ooit gebouwd. Het ontwerpteam waar Dubourgraaf in zat scoorde maar liefst 99,94 punten op de realisatie van het gebouw, de hoogste score ooit ter wereld volgens het internationale BREEAM certificerings-systeem. Dubourgraaf verzorgde het duurzame energie- en installatie ontwerp voor het kantoor van Geelen Counterflow in Haelen, Limburg. Daardoor is het een ‘energie plus’ gebouw.

Bij het ontwerp zijn de Passief-Huis richtlijnen gevolgd. Robert de Bourgraaf: “Om te komen tot het meest duurzame gebouw van Nederland, moet iedereen binnen het bouwteam vanaf het prille begin ook beseffen wat de effecten van elke ontwerpbeslissing zijn op het uiteindelijke energieverbruik. Dit betekent een intensieve samenwerking tussen de architect, de installatie-adviseur, de bouwmanager en de opdrachtgever, die allemaal een duurzaamheids gedachtengoed in hun DNA moeten hebben.” De architect is Rob Wolfs van Architecten en Bouwmeesters uit Herten. Wolter&Dros uit Goes maakt de state-of-the-art duurzame klimaatinstallaties.

Positieve invloed werkomgeving
Het ontwerp en de selectie van bouwmaterialen zijn gericht op een comfortabel en gezond  binnenklimaat met veel daglicht, buitenlucht en een minimaal risico op uitdamping van schadelijke stoffen.

Robert de Bourgraaf: “Er is alles aan gedaan om het risico op verzuim te minimaliseren en te zorgen voor een zeer comfortabele werkomgeving die de communicatie en samenwerking tussen alle afdelingen van het bedrijf stimuleert.”

Bouwkosten vallen mee
De opdrachtgever bouwt het kantoor van 2.400 m2 in eigen beheer, met directe inbreng van Dubourgraaf en de andere leden van het ontwerpteam en onderaannemers. Door de gedetailleerde voorbereiding en een duidelijke splitsing van verantwoordelijkheden, zowel in werkzaamheden als in de tijd, kan uitermate efficiënt en snel worden gebouwd met minimale kwaliteitskosten. Mede daardoor zijn de bouwkostenlager dan voor een kantoor dat op traditionele wijze wordt ontworpen en gebouwd. 

Opdrachtgever Sander Geelen: ”We zullen komende jaren onze grenzen moeten verleggen om deze planeet voor de mens leefbaar te houden. Dit kantoor laat zien dat dit goed mogelijk is, zonder compromissen op het gebied van uitstraling of comfort en met een goed rendement. Voorwaarde is wel dat je investeert met oog op de lange termijn.”

Geelen Counterflow is wereldwijd markleider in drogers en koelers voor de voedingsmiddelenindustrie. Dankzij de 330 zonnepanelen op het dak wekt het kantoor 50% meer duurzame energie op dan het totale benodigde energieverbruik. Het overschot aan zonne-energie wordt op de eigen productielocatie gebruikt voor onder andere het opladen van heftrucks en het lasersnijden van roestvrijstaal. >>Lees meer